Tuesday, 15 September 2015

Coffee break di Korea... Caffe Bene, Dataran Pahlawan

Petang-petang I boring duduk dekat rumah tak tau nak buat apa, I selalu keluar jalan-jalan dan lepak dekat cafe, selalunya dekat Starbucks. I memang peminat kopi, kalau satu hari tak minum memang tak sah. But, that one day terasa nak cuba kopi di Korean cafe di Dataran Pahlawan. Rasa macam baru setahun kot cafe ni buka di Melaka.

Dekat depan pintu masuk cafe, dah nampak gambar artis Korea kegemaran, Kim Soo Hyun. Good impression heheheh...
Tak tau nak order apa, banyak sangat pilihan kopi dan teh. Rambang mata sekejap. Kalau nak dessert pon banyak, ada bingsu (shaved ice), gelato, waffles & honey bread.
Sebab first time datang cafe ni, I order kopi yang paling simple, vanila latte panas dan untuk dessert, Tiramisu waffle. My benchmark untuk tau cafe tu bagus ke tak ialah vanilla lattenya. Kalau latte tu sedap, yang lain pon mesti ok. Lepas order & bayar di counter, dapat this vibrating notification thing, tak tau nak panggil apa tapi benda ni vibrate bile order dah siap. Harga minuman & makanan dekat sini boleh tahan mahal. Harga setanding dengan Starbucks jadi harapnya rasa dia pon sama la dengan Starbucks.
Oh, ini rupanya rahsia waffle dekat cafe ni, Belgium waffle rupanya. Harapnya, rasa dia setanding dengan apa yang ditulis disini.

Sambil tunggu makanan & minuman siap, I duduk depan pick-up kaunter tu so boleh tengok macam mana orang tu buat my latte dan waffle. I rasala orang yang buat latte tu macam baru kerja dekat situ sebab asyik tanya dengan senior dia, apa step seterusnya. Oh, oh this is not good.

Then, I perhatikan orang yang buat waffle tu, I think there was something wrong with the batter or waffle maker, sebab lama betul nak siap waffle tu. Aish, I dah risau dah macam mana la rupa waffle tu nanti.

I rasa I tunggu dalam 12 minit untuk my order siap. I tak kisah tunggu lama sikit kalau rasa dia best. Bila pick up order tu, I tengok my latte tak cantik. Selalukan kalau hot latte especially di Korean cafe, ada design atas latte tu, samada bentuk heart ataupon daun ker.. But unfortunately mine takde, so not Instagram worthy. Nampak macam expresso shot lepastu curah milk dalam cawan, tak berseni langsung. I tengok dalam Instagram, cawangan Caffe Bene lain cantik jer latte dia. So, dari segi presentation, memang fail for me. Dari segi rasa, kopi dia agak strong jadi latte dia tak manis sangat. One good point disitu sebab I memang tak suka manis sangat.
Tiramisu waffle tu pulak, adoi.. size dia kecik ajer. I mengharapkan size yang agak-agak besarla sebab harga dia agak mahal. Mungkin harga Tiramisu gelato tu yang mahal kot. Waffle dia lembut tapi macam kurang masak sikit. Presentation waffle memang nampak cantik, jadi no complaint there.
Area tempat duduk sangat selesa, siap ada bantal kecik semua. Tapi I tak jumpa power plug untuk charge laptop. I dah malas nak bangun pergi tanya dekat mana power plug so duduk diam-diam sampai bateri laptop ni habis.

Free wifi mesti ada, dan takde limit berapa lama boleh access Wifi, jadi one more good point. Kalau di Starbucks, 2 jam jer dah kena kick out from Wifi network. Kena minta password baru dari barista, malula pulak kan.

Overall, I had a good time there, tapi melihatkan harga makanan dia yang super mahal, maybe sebulan sekali jer la kot. Next time, I akan datang cuba Bingsu pulak. Ni dessert yang popular di Korea. Nampak gaya macam ais batu campur with a modern twist.

~XOXO~

12 comments:

  1. saya pun suka coffee, kalau sehari tak pekene atleast 2 regular cups memang tak senang duduk...
    tapi kalau coffee yang mahal macam ni... sorry to say.. memang tak mampu... once in a while okay la.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah cuma peminat kopi je faham perasaan bile tak dapat secawan kopi... memang mahal coffee dia :-)

      Delete
  2. Another coffee lover here and yes, the place looks amazingly cosy. Siap ada bantal lagi tu. If the aircond is just right, sure can doze off. Well, most if not all cafe's these days charge a premium. No longer selling coffee but the concept. I too spend quite a bit of time at these cafe's having meetings and sometimes when I just want to be alone, reading a book while sipping some coffee. Place surely looks wonderful to me.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hey coffee lover, finally someone who wants to relax with a book and a cup of coffee. People nowadays prefer to look at/read from their phone instead. I did see some people having meetings while I was there. Luckily, none of them were humble bragging loudly, otherwise I'd cabut lari.

      Delete
  3. Hai.. :)
    Sy ni teringin nk rsa coffee2 ni.. Mcm mocha, capucino dll.. Tp xtahan bdan la pula. Xblh tdo. Pstu sakit kpla. Hihi..

    ReplyDelete
  4. wah, tempat pun dah lawa tengok. sdap nak bersantai. tapi sayang, kecik pula waffle eh. kita pun x suka manis2.. nanti asyik mencari air mineral aje

    ReplyDelete
  5. wow.. nampak mcm sedap je kan... hihi

    ReplyDelete
  6. Baru tengok Running Man buat penggambaran kat Caffe Bean Korea. Rupanya their franchise dah sampai sini, baru tau.

    ReplyDelete
  7. Kita serupa Jasmarina, sehari tak minum coffee mcm tak complete.. Addicted to the max..
    Alahai why so small waffle dia? Kalau I mkn, kat sudut perut jer.. ;-)

    ReplyDelete
  8. kat melaka banyak tempat best .heheh :)

    ReplyDelete